Tipus de tabac
Text traduït d'un article de l'amic Uriel Marco
del
Pipa Club El Nus per a la web "La Pipa y el Tabaco" de Fernando Avilés

Existeixen quatre tipus bàsics de tabac de pipa, que es corresponen amb les diverses varietats de la planta nicotiana tabacum i fins i tot de nicotiana rustica: Virgínia, Burley (i Periqué) Orientals  (i Latàkia) i fulla de cigar (habano o dominicà).

D'aquestes, les que serveixen com base per a les barreges són el virgínia i el burley, servint els altres a manera de especia o condiment, que utilitzats sàviament en les proporcions adequades confereixen un sabor i una personalitat pròpies a cada barreja.


Latàkia, Perique i Oriental, els tres condiments de les barreges per a pipa

Hi ha altres tabacs. Es tracta no ja de tipus naturals de la planta, sinó de formes d'elaborar-la que alteren definitivament el seu sabor, tant així que se'ls sol considerar tipus diferents de tabac. En aquest grup considerarem (si be dins del seu grup "mare") el Latàkia (Orientals), el Perique i el Kentucky (Burley), el Cavendish (Virgínia i Burley) i el Salsejat o Casing (qualsevol tabac)

El Virgínia      tornar

És un tabac els colors del qual cobreixen tota la gamma de groc des del molt brillant (bright) fins al color caoba (mahogany). La seva alta proporció de sucres naturals (del 8 al 20 %) li confereix el seu característic sabor dolcenc. El seu contingut de nicotina és d'entre un 1 i un 2.5 %, és a dir, es tracta d'un tabac de força entre suau i mitja.

Una varietat important del virginia és el Indian Mysore que, com el seu nom indica, prové de la Índia. És de fulles més grans i el seu color és més brillant que el del virgínia nord americà, variant del groc llimona a tons ataronjats. Conté una mica més de nicotina i és una mica més dolç que l'americà. El “stoved virginia” és una forma de preparar aquest tipus de tabac, que consisteix en aplicar-li calor, de manera que adquireix un color molt fosc. El seu sabor és més afruitat i intens que el del virgínia natural.

Exemples de tabac a base de virgínia: Full Virginia Flake i el 1792 de Samuel Gawith, Capstan, Royal Yacht de Dunhill o el St. Bruno.

SG_ FVF 1792 Capstan  Royal Yacht  St. Bruno
Cavendish     tornar

Originalment s'anomenava així al tabac que s'havia fermentat en barriques plenes de ron durant els mesos que durava la travessia de les Amèriques fins a les Metròpolis.

En l'actualitat consisteix a fermentar el tabac (prèviament endolcit amb sucre, mel o melassa) sota pressió i calor o bé escalfant-lo amb vapor d'aigua, mantenint-se així diversos dies o fins i tot setmanes. El resultat és un tabac d'un color gairebé negre, sense tot just sabor i bastant dolç per l'addició de sucres i amb molt poca càrrega de nicotina. S'elabora a amb virgínies i burleys. Quan es produeix exclusivament a partir de burley, es denomina black cavendish. Els mescladors (blenders) de les cases tabaqueras utilitzen aquest tabac per a rebaixar el contingut en nicotina d'una barreja.

Exemples de Black Cavendish: el Celtic Talisman de Samuel Gawith, Springwater, el Black Vanilla i moltes de les labors de Mac Baren.

Samuel Gawith Celtic  Springwater   Danish Black Vanilla   MB Vanilla Cream
El Burley      tornar

És la segona varietat més conreada al planeta; originària de l'estat de Kentucky.

Les seves fulles, d'una grandària similar a les del virgínia, s'assequen a l'aire lliure (air cured) per espai d'un mes, sota sostre o sota tendals que les protegeixen del sol.

El seu color oscil·la entre el marró clar i el marró fosc.

És un tabac notablement més fort que el virgínia (entre el 1.25 i el 4.5 %) i el seu sabor no és dolç ja que conté molt menys sucre natural (del 1.6 al 4.8%). La seva principal característica és una aroma i sabor que recorda a la xocolata. Aquest tipus de tabac és habitual en les barreges aromàtiques ja que absorbeix i reté les aromes de forma molt més eficaç que les altres varietats.

Exemple de tabac amb forta presència de burley: Half and half, Captain Black Supreme

Half & Half      Captain Black Supreme
Perique      tornar

És el tabac condiment més car i més escàs. Es fa a Louisiana, EUA a partir d'una varietat de burley anomenada burley vermell, encara que també es produeix amb burley normal.

Les fulles de tabac són enrotllades amb força i sotmeses a una gran pressió per espai de mesos encara que cada vàries setmanes s'obren les barriques per a donar la volta al tabac i renovar l'aire que contenen; d'aquesta forma el tabac fermenta en el seu propi suc.

El perique té un olor avinagrat molt intens i és un tabac fortíssim en nicotina. El seu sabor especiat és així mateix molt pronunciat, per la qual cosa s'utilitza en proporcions molt petites, sent el màxim recomanat d'un 20% encara que a partir del 12% el perique domina sobre els altres ingredients de la barreja.

Exemples de mixtures amb Perique: Flake Medallions i English Mixture, de Davidoff, Navy Rolls, de Dunhill, McClelland 2015 i Perique (pur) de McClelland o el St James Flake de Samuel Gawith

Davidoff Flake Medallions  Davidoff English Mixture    Dunhill Navy RollsMcClelland_periqueSt James de Samuel Gawith
Kentucky     tornar

És un tabac fumat. Es tracta de fulles de burley. És un tabac amb bastanta força i amb un sabor molt característic. En barreges per a pipa s'usa en percentatges bastant baixos, de manera que resulta gairebé imperceptible.

Exemples de mixtures amb Kentucky: G.L. Pease Cumberland o Ashton Type, 3

GL Pease Cumberland  Ashton 3
Els Orientals      tornar

Sota aquesta denominació s'engloben en realitat diverses varietats de tabac que es conreen a Grècia, Turquia, Macedònia, Bulgària i Xipre principalment. Sent algunes d'elles el Izmir, el Yenidje o el Samsoun.

Les fulles d'aquests tabacs són més petites que les dels seus cosins americans degut a la calor d'aquesta zona i a la falta d'aigua del sòl. Una cop collides, les fulles de tabacs orientals són, normalment, assecades al sol (sun cured).

El seu contingut en nicotina és baixíssim (del 0.8 al 2.1%) i el seu contingut en sucre bastant alt, encara que sense arribar a les cotes del virgínia.

Són tabacs molt fragants, és a dir, que tenen molt aroma i sabor però poca potència en nicotina. Es poden distingir pel seu color groc-verdós i el seu tacte oliós. A causa del seu sabor intens, el percentatge de tabac oriental en les barreges per a pipa sol ser molt baix, rondant el 20 o el 30% com a màxim.

Exemple d'orientals: Royalty, de Davidoff, Standard Mixture Mild i Early Mornig, de Dunhill o el Sam's Flake de Samuel Gawith.

Davidoff Royalty  Dunhill Standart Mixture  Early Morning  Wellauer's English Blend
Latàkia     tornar

El tabac de Latàkia rep el seu nom de la localitat síria en la qual s'embarcava cap a Europa. Consisteix en un tabac oriental anomenat sek-el-bind que s'asseca al foc, amb la qual cosa queda fumat.

És de color negre intens i d'una gran fortalesa nicotínica. La seva olor en fred és a fumat i fumat té un sabor molt intens a llenya i a encens. Degut al fet que el mercat demanda més tabac latàkia del que Turquia i Síria poden produir (o del que els mescladors volen pagar) Xipre s'ha sumat a la producció d'aquest tipus de tabac, encara que ho fa a partir de fulles de Izmir, amb la qual cosa el sabor i l'aparença són molt semblants degut al fet que reben el mateix tractament, però la potència en nicotina és molt menor.

El latàkia s'utilitza sempre en proporcions petites en les barreges, doncs en cas contrari el seu intens sabor anul·laria completament el dels altres tabacs. L'habitual és que el percentatge màxim de latàkia sigui sobre el 25 o el 30%.

Exemples, entre d'altres molts: My Mixture 965 de Dunhill, Balkan Latakia de Samuel Gawith, Wellauer's Latàkia (latakia pura), de Wellauer, Balkan Latakia, d'Stanislaw o el Penzance d'Esoterica

My Mixture 965   Early Morning  Wellauer's Latàkia   Balkan LatàkiaPenzance
La Fulla de Cigar     tornar

Es tracta de picadura de tabac procedent de Cuba o de la República Dominicana. En realitat s'usa molt rarament en barreges per a pipa.

La picadura havana té una gran fortalesa (contingut en nicotina) i el sabor característic del cigar havà, que fumat en pipa recorda al tabac negre de cigarret. La picadura dominicana és més suau en nicotina que la havana i el seu sabor és més afruitat i fragant. En qualsevol cas la fulla de cigar s'usa molt rarament en barreges per a pipa, i quan s'usa és en proporcions molt petites, a manera de especia que aporta matisos diferents al sabor.

Amb fulla de havà no es comercialitza a Espanya cap labor per a pipa. A força de fulla dominicana: Monseñor de la Romana, encara que el tall no és el més indicat per a pipa es pot fumar en ella perfectament.

També mereixen ser esmentats els tabacs Maryland i Carolina, que sense tenir qualitats especialment marcades són tabacs de bona combustió que se solen usar per a realçar el sabor del virgínia i del burley i com farciment de qualsevol barreja.

Els 'Salsejats' (Casing)      tornar

És el procés que sofreixen els tabacs que es volen aromatitzar, casos flagrants són els tabacs amb licor, 'cherris' i molts vainilles.

Tradicionalment el 'salsejats' es feia, com el nom indica, ruixant o banyant el tabac en salses que podien contenir licors, regalèssia, beines aromàtiques, espècies vàries o fins i tot pètals de flors. Aquests tabacs un cop processats perdien la seva essència de tabac, predominant en el seu sabor i olor el salsejat al que se'ls havia sotmès. Per això després havien de ser sàviament administrats pel blender al crear les barreges de manera que el seu sabor quedés diluït o matisat en la justa mesura.

En l'actualitat el 'salsejat' s'ha vist reemplaçat pel “topping” que consisteix a afegir damunt (top) del tabac un aroma artificial com qui diu en esprai (en realitat és molt més sofisticat, doncs s'utilitzen càmeres de buit).

Igualment el topping es pot aplicar de dues formes:

  • Aplicant l'aroma sobre la barreja de tabacs
  • Aplicant l'aroma sobre un dels tabacs que després es barrejarà amb els altres per a donar lloc a la barreja final.

Exemples entre molts: Admiral's Flake i quasi bé totes les labors de Borkum Riff, Holguer Danske i moltes de les labors de Mac Baren, Orlik...

Els salsejats acostumen a ser labors que, si no es fumen amb molt de compte, poden destrossar la llengua.

Admiral's Flake Cherry  Borkum Riff  Holguer_Danske Plumcake Navy Blend